ENGLISH

Preporuke stručnjaka za pravilan razvoj deteta

Glavna karakteristika detinjstva savremenih generacija dece jeste ta što deca previše vremena provode uz televizore, kompjutere, telefone. Ovakvo ponašanje ima za posledicu pojavu različitih deformiteta kod dece kako predškolskog, tako i školskog uzrasta.

Nedavno sprovedeno istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut” je pokazalo da svako treće dete školskog uzrasta ima neki od deformiteta koštano-mišićnog sistema. Deca najčešće obolevaju od kifoze, skolioze, lordoze, deformiteta stopala, kao i deformiteta grudnog koša (udubljene i ispupčene grudi).
Polazeći od činjenice da deca veliki deo svog vremena provode u vrtiću/predškolskoj ustanovi, a kasnije u školi, jasno je da ove ustanove imaju vrlo bitnu ulogu u očuvanju zdravlja dece i negovanju njihovog pravilnog razvoja. Samim tim, program predškolske ustanove, kao i osnovne škole, je koncipiran tako da omogućava i podstiče kompletan psiho-fizički razvoj dece.

U skladu sa Pravilnikom o opštim osnovama predškolskog programa, a u cilju prevencije deformacija koštano-mišićnog sistema, predškolska ustanova donosi svoj program aktivnosti usmerenih ka pravilnom razvoju dečijeg tela. Postoje različiti načini rada sa decom, kao i samih aktivnosti koje se realizuju u cilju sprečavanja pojave određenih deformiteta. U ovu svrhu, predškolska ustanova ”Kids Club” realizuje čitav niz različitih aktivnosti zasnovanih na fizičkom aktiviranju dece.

Vaspitači u predškolskoj ustanovi ”Kids Club” svoj radni dan sa decom započinju jutarnjim vežbanjem. Svakog jutra, uz uputstva i kontrolu vaspitača deca rade fizičke vežbe u cilju njihovog razgibavanja, ali i pripremanja za dalje aktivnosti i učenje u vrtiću. Ovo telesno vežbanje je propraćeno muzikom, što vežbanje čini zabavnijim i motivišućim. Na ovaj način, se prvenstveno radi na očuvanju dečijeg zdravlja, ali se i razvija svest o značaju telesnog vežbanja u ranom detinjstvu.

Zaposleni u predškolskoj ustanovi svakodnevno podstiču pravilno hodanje i sedenje učenika, što je vrlo važno u sprečavanju pojave skolioze, kifoze i lordoze kod učenika koje i nastaju usled nepravilnog držanja tela, sedenja, i nedovoljnog bavljenja fizičkim aktivnostima.

Deca koja borave u vrtiću ”Kids Club” imaju mogućnost da veliki deo svog vremena provode u parku, na svežem vazduhu. Kada vremenski uslovi to dozvoljavaju, obrazovne aktivnosti i časovi se odvijaju napolju što doprinosi razvoju kognitivnih sposobnosti kod dece. Ukoliko se nastava ne odvija napolju, jedan deo vremena se odvoji da deca odu u park da se igraju na spravama za provlačenje, penjanje i ljuljanje čime se podstiče njihova fizička aktivnost.


Kao još jedan vid rada sa decom u cilju podsticanja   njihove fizičke aktivnosti, u vrtiću se organizuju dva puta   nedeljno časovi plesa i karatea. Naročito na časovima   karatea, trener sa decom realizuje igre koje se zasnivaju na različitim oblicima kretanja, što   opet ima pozitivan efekat na pravilan fizički razvoj dece.

Ono što se posebno praktikuje u radu sa decom jesu pokretne igre koje se realizuju u   pauzama između isplaniranih aktivnosti, ali i u sklopu nekih od njih. Učešćem u ovim   igrama, deca se fizički aktiviraju čime se poboljšava njihova motivacija i kocentracija, ali i   sprečava pojava nekih od deformiteta kičmenog stuba i stopala.
Kontinuiranim radom sa decom i njihovim stalnim aktiviranjem u najrazličitijim fizičkim   aktivnostima i igrama, vaspitači u predškolskoj ustanovi rade na prevenciji i sprečavanju   obolevanja dece od uobičajenih deformiteta grudnog koša, kičmenog stuba i stopala. Na ovaj način, obezbeđuje se boravak u zdravoj i fizički podsticajnoj sredini što je od presudnog značaja za zdrav razvoj dečijeg tela i duha.

Leave Your Reply