ENGLISH

Kompostiranje

U cilјu sprovođenja međunarodnog programa Eko-škole, a u skladu sa temom meseca Volimo i čuvamo prirodu, vaspitači i deca naše predškolske ustanove sproveli su na početku godine nekoliko akcija koje prvenstveno razvijaju ekološku svest kod dece.

Jedna od njih bila je kompostiranje u parku vrtića. Na samom početku je obezbeđena kompostana koju smo postavili na odgovarajuće mesto u parku. Deca su u parku sakuplјala grančice koje su sami stavlјali na dno kutije, kako bi vazduh lakše kružio. Potom su od različith vrsta otpadaka pravili slojeve u kutiji između kojih je postavlјena zemlјa. Mališani su na samom kraju dodali đubrivo i sve to zalili vodom kako bi se ubrzao razvoj mikroorganizama.

Mali čuvari prirode na ovaj način su naučili da je kompostiranje jedan od načina recikliranja, jer omogućava da se smanji količina đubreta, a da je dobijeni proizvod- kompost odlično prirodno đubrivo bez neprijatnog mirisa. Ono što su deca sama zaklјučila jeste da će proizvod koji smo dobili pomoći bilјkama u našoj bašti da budu zdrave i da se pravilno razvijaju.

Ovom akcijom podstaknuto je razvijanje svesti kod dece o tome da je svako od nas odgovoran za svoje delovanje i da može da doprinese zaštiti životne sredine. Kod dece se ujedno podržava radoznalost za istraživanje svojstava materijala i razvija ekološka svest.

Tokom realizacije ove akcije deca su sa zadovolјstvom odrađivala svoje zadatke o čemu svedoči činjenica da su nakon ove aktivnosti deca želela da se dodatno informišu o ovoj temi. Dokaz da je akcija u potpunosti uspela je i  to da su deca motivisala svoje roditelјe da i sami posvete više pažnje okruženju u kome živimo.

 

 

Leave Your Reply